Jean Michel de Waele, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles, specialist în Europa Centrală şi Orientală comentează situaţia de la Bucureşti. El crede că dincolo de presiunile europene, "societatea civilă românească este cea care trebuie să se mobilizeze".
J.M.W.: Am un sentiment de nelinişte în ceea ce priveşte calitatea dezbaterii democratice în România, calitatea practicilor politice. Fosta Opoziție, ajunsă la putere, are aceleași practici autoritare pe care le reproșa lui Traian Băsescu și ehipei sale. Până acum câțiva ani puteam spune că astfel de practici țin de moștenirea comunistă. Acum aceste explicații nu mai sunt valabile pentru a justifica slăbiciunea dezbaterii și a practicilor democratice din România de azi.
Rep.: De ce nu merge coabitarea în România? De ce președintele nu se poate înțelege cu o majoritate de altă culoare politică?
J.M.W.: Cred că din cultura democratică actuală a României lipsesc ideea de compromis, ideea de a recunoaște o valoare la opozant. Cred că trebuie recunoscut că chiar și cel care a pierdut alegerile are o valoare, că minoritarul nu trebuie lipsit de orice repsonsabilitate politică. Asta ține de cultura politică.
"E destul de greu să facă Europa ceva"
Rep.: Există lideri europeni și mă refer în primul rând la Markus Ferber, care se gândesc la declanșarea unor proceduri prin care România ar putea fi suspendată din unele instanțe europene. Ce poate face Europa?
J.M.W.: Cred că e destul de greu să facă Europa ceva, pentru că Europa însăși are dificultăți cu instituțiile democratice. Ar fi trebuit să îl suspende pe dl. Berlusconi acum câțiva ani. Ce să mai spui de Ungaria lui Viktor Orban sau de practicile lui Boiko Borisov? Nu cred că e o posibilitate foarte credibilă.
Rep.: Sunt unele voci care fac comparația între ce