De la 1 septembrie, femeile din Oltenia, indiferent dacă sunt sau nu asigurate, pot apela la medicii de familie pentru testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Testarea se face în cadrul unui subprogram de screening demarat de Ministerul Sănătăţii şi vizează toată populaţia feminină cu vârstă de peste 25 de ani, care nu are un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Recoltarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.
„S-a mai făcut aşa ceva şi înainte, prin centrele de planing, dar pe porţiuni. Erau programe mici şi se terminau repede banii, exista un număr limitat de 100-200 de recoltări. Acum, în acest program vor intra toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani şi urmează să te concentrezi pe persoanele predispuse, le tratezi, le urmăreşti evoluţia şi le mai chemi la un nou control, după o perioadă de un an, doi, trei sau cinci, în funcţie de rezultatele analizelor“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Acesta a mai menţionat că „este mai bine să cheltuiești nişte bani acum, cu prevenirea, decât după, cu tratarea, care este mult mai scumpă“.
Obiectivul subprogramului este de a reduce incidenţa formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalitatea cauzată de acestea, iar testările gratuite au ca scop depistarea bolii în stadii precoce şi îndrumarea pacientelor către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament.
Screening coordonat în Oltenia de SJU Craiova
La nivelul Olteniei, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova va funcţiona ca unitate regională de management. Aceasta va grupa toate cele cinci judeţe, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, şi