Pe piata spatiilor de birouri din prezent situatia este asemanatoare cu cea de pe piata muncii din perioada dinainte de criza: companiile negociaza cu mai multi proprietari pentru a obtine o chirie mai mica in cladirea in care au deja sediul. Acest mod de lucru nu ajuta insa pe termen lung piata inchirierilor de birouri, spune avocatul Etienne Oprea, partener in cadrul firmei Cozmaciuc, Puiu & Oprea.
"Multi chiriasi negociaza la doua capete: vorbesc cu mai multi proprietari pentru a obtine o chirie mai mica pe care sa i-o prezinte actualului proprietar, insa acest lucru reprezinta o disfunctionalitate si nu cred ca face bine pietei pe termen lung. Este ceva similar cu ceea ce se intampla pe piata muncii in perioada 2008, inainte de criza, cand angajatii testau si alte oferte doar pentru a primi o contra-oferta de la angajatorul lor", afirma Etienne Oprea (foto), partener in cadrul firmei Cozmaciuc, Puiu & Oprea.
Fenomenul a fost scos in evidenta si de Shimon Galon, seful GTC Romania, care declara recent ca pe piata de birouri sunt doar scaune muzicale. "Vin la mine si eu le ofer 16 euro/mp, iar apoi se duc la proprietarul lor si spun «GTC imi cere 16 euro, tu de ce vrei 20 euro?»", spunea Galon.
Casa de avocatura Cozmaciuc, Puiu & Oprea a reprezentat dezvoltatorul Willbrook International in inchirierea proiectului de birouri Platinum Business and Convention Center, amplasat pe DN1, in apropiere de Aeroportul Otopeni. Printre chiriasii Platinum Business and Convention Center se numara companiile Samsung, Pfizer si Realitatea Media.
"Sunt anumiti chiriasi curtati" Pe langa aceste companii care "negociaza la doua capete", Etienne Oprea spune ca pe piata de birouri sunt si chiriasi curtati, in primul rand de brokerii imobiliari, precum si de proprietarii spatiilor de birouri. "Este vorba in special de ancorele din telecom, care inchiriaza 8.000-10.