La doar o zi după ce a fost nevoit să demisioneze din funcția de director executiv al Barclays în urma scandalului provocat de manipularea ratei dobânzilor Libor, Robert Diamond a fost supus criticilor parlamentarilor britanici în cadrul depoziției sale în fața unui comitet parlamentar, anticipând examinările atente la care vor fi supuse alte bănci globale majore aflate sub investigație.
Barclays a convenit, săptămâna trecută, să plătească o amendă de 453 milioane de dolari autorităților americane și britanice după ce acestea au înaintat acuzații că banca britanică a încercat să manipuleze rata dobânzilor interbancare londoneze (Libor), care reprezintă rata de referință pentru împrumuturi de mii de miliarde de dolari către persoane fizice și companii în întreaga lume, anunță „Wall Street Journal”.
Critici publice
Directorii Barclays au crezut, inițial, că pot să treacă peste criticile care vor surveni acestui acord și recunoașterii implicite că Barclays s-a comportat incorect. Însă, până marți, scandalul a provocat demisia lui Diamond, a lui Marcus Agius, președintele Barclays, și a lui Jerry del Missier, directorul de operațiuni, toți trei numărându-se printre principalele personalități ale sectorului bancar britanic. Niciunul dintre acești oficiali nu a fost pus sub acuzare.
Cu toate acestea, Diamond s-a confruntat cu ostilitatea comitetului parlamentar în cadrul audierilor care au avut loc ieri. Parlamentarii și-au exprimat deschis scepticismul asupra declarațiilor bancherului cum că acesta nu a fost familiar cu aceste măsuri până recent.
„Fie ai fost complice, extrem de neglijent sau incompetent”, l-a apostrofat John Mann, parlamentar laburist. „Aveți o întrebare?” a răspuns Diamond.
Banca Angliei
Scandalul Libor nu este restrâns doar la băncile britanice. În Marea Britanie acest scandal s-a e