Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce probabil astăzi în premieră dobânda de politică monetară la 0,75%, de la nivelul de 1% la care indicatorul s-a menţinut din decembrie 2011, pentru a ajuta economia zonei euro care începe să dea semne de slăbiciune chiar şi în Germania, cel mai puternic motor de creştere de până acum.
Decizia ar veni după ce la summitul UE de săptămâna trecută liderii europeni au convenit grăbirea formării unui sistem comun de supraveghere bancară şi să îi permită fondului permanent de salvare al zonei euro să recapitalizeze direct băncile. Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că este încântat de aceste acorduri, scrie Thomson Reuters. Banca a avut până acum un rol foarte activ în lupta cu criza economică şi financiară din Europa, achiziţionând de pe pieţele financiare obligaţiuni ale statelor cu probleme pentru a reduce costurile de finanţare ale acestora şi injectând aproape 1.000 de miliarde de euro pe piaţa interbancară pentru a evita îngheţarea creditării.
Însă analiştii apreciază că pasul care ar putea fi făcut de BCE, deşi unul uriaş în domeniul politicii monetare, va aduce puţine câştiguri pentru o economie care se îndreaptă spre recesiune. Pe lângă dobânda de politică monetară, instituţia va reduce probabil şi dobânda pentru depozite de la 0,25% la 0%. În teorie, scăderea ar încuraja băncile să se împrumute reciproc în loc să depoziteze fonduri de până la 800 miliarde euro la BCE în fiecare noapte. Însă băncile vor fi probabil reticente în a împrumuta instituţiile din statele periferice ale zonei euro.
Analiştii cred, de asemenea, că reducerea dobânzilor va alimenta speculaţii despre ce poate face BCE după ce va epuiza opţiunile convenţionale.
"Este o acţiune îndrăzneaţă, dar care va aduce BCE pe un teritoriu necunoscut. Cu şomajul în creştere şi puţ