Pentru a atrage atenţia cetăţenilor cu privire la factorii de risc în ceea ce priveşte producerea tâlhăriilor, în special asupra femeilor, având ca mod de operare smulgerea lănţişoarelor şi a poşetelor, poliţişti de la Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroul de Ordine Publică şi Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au simulat producerea unei tâlhării, într-o zonă intens circulată din municipiul Brăila.
Hoţul a „fotografiat" victima, urmărind-o câţiva paşi, după care a încercat să-i smulgă poşeta din mână, însă, până la urmă, speriat de ţipetele ei, i-a rupt lănţişorul de la gât şi a fugit.
FILMUL EVENIMENTELOR
Un cetăţean a fugit imediat după hoţ dar, nefiind destul de sprinten şi văzând că acesta îi scapă, a strigat la alţi trecători să-l prindă şi, astfel, câţiva bărbaţi de pe stradă au reacţionat pe măsură şi au oprit hoţul.
Un domn cărunt, aflat în trecere, s-a implicat efectiv, încercând să pună mâna pe infractor. Alertaţi, trecătorii s-au oprit ca să înţeleagă ce a păţit femeia care strigă după ajutor. O doamnă în vârstă a venit imediat lângă victimă şi a întrebat-o ce i s-a întâmplat, oferindu-se să o ajute.
Cei care au imobilizat hoţul au aşteptat patrula de poliţie din zonă care a sosit în câteva minte.
Intervenţia promptă a cetăţenilor, care au sărit în sprijinul femeii, a avut loc datorită faptului că victima a strigat cât mai tare după ajutor, iar oamenii au înţeles ce se petrece. Chiar dacă a fost bruscată, fapt care a dus la instalarea panicii, reacţia firească a femeii speriate a mobilizat imediat cetăţenii.
Întotdeauna strigătul de ajutor găseşte ecou în conştiinţa civică, iar oamenii vor lua atitudine dacă vor şti ce se petrece.
Poliţiştii prezintă mulţumiri domnului David şi a celorlalţi brăileni care s-au implicat cu s