Parlamentul European (PE) a respins ieri în mod definitiv tratatul ACTA, anulând astfel posibilitatea ca Uniunea Europeană (UE) să ratifice acest acord internaţional controversat.
PE a respins textul cu 478 voturi împotrivă, doar 39 de voturi fiind pentru şi 165 de abţineri.
La jumătatea lunii mai, premierul Victor Ponta susţinea că Tratatul ACTA nu va fi ratificat până când Parlamentul European nu va adopta modificări care să împiedice afectarea drepturilor la viaţa privată.
Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente şi piese auto la pirateria pe internet. ACTA a fost ţinta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susţin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor.
Spre sfârşitul lunii februarie, Parlamentul European informa că "în următoarele luni, eurodeputaţii vor hotărî dacă aprobă sau resping acordul". "Parlamentul European nu poate schimba acordul, având doar puterea de a-l aproba sau respinge. Ar putea să ceară Curţii de Justiţie a UE să verifice compatibilitatea acordului cu legislaţia UE. În acest caz, acordul nu poate intra în vigoare înainte de decizia Curţii. În sfârşit, deoarece nu există termen-limită pentru decizia asupra acordului, Parlamentul European ar putea să o amâne la infinit - lucru ce ar împiedica intrarea în vigoare a ACTA", a comunicat ieri Parlamentul European, angajându-se să deruleze procedura de decizie asupra ACTA în public şi încurajează oamenii să participe consultând documentele sau urmărind reuniunile - care sunt transm