Tarifele preferenţiale la energie electrică în favoarea grupului ArcelorMittal din România constituie ajutoare de stat ilegale, susţine Comisia Europeană în primele concluzii în carful investigaţiilor demarcate în luna mai asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica. Potrivit unui anunţ publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia consideră cu titlu preliminar că tarifele respective nu îndeplinesc condiţiile de compatibilitate cu piaţa internă.
Comisia Europeană consideră că, în ceea ce priveşte vânzarea de electricitate de la Hidroelectrica spre ArcelorMittal, există indicii în sensul posibilităţii ca prevederile contractelor din 2009 şi 2010 să implice elemente de ajutor de stat ilegal.
"În urma angajării sale în contractele din 2009 si 2010 cu ArcelorMittal Galati, Hidroelectrica a vândut energie electrică acestui client industrial la preţuri posibil inferioare nivelului care ar fi putut fi obţinut. Întrucât Hidroelectrica este o companie de stat, Comisia consideră, în acest stadiu, că atât contractul din 2009, cât şi contractul din 2010 implică o pierdere de venituri pentru stat", se arată în documentul Comisiei Europene, care a adoptat concluzia preliminară că presupusa pierdere de venituri atrasă de Hidroelectrica este imputabilă statului.
Ancheta Comisiei Europene a început după o plângere depusă de Fondul Proprietatea, unul dintre acţionarii de la Hidroelectrica. În reclamaţie, Fondul Proprietatea susţinea că ArcelorMittal ar primi energie ieftină, la un preţ de 130 lei/MWh, sub preţul mediu din piaţă, de 166 lei/MWh.
Comisia Europeană a anunţat că a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a vedea dacă Hidroelectrica a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costu