În timp ce politicienii se ceartă pentru putere, poporul suferă. Ieri, primele efecte ale instabilităţii politice s-au arătat şi au lovit acolo unde doare mai rău: în moneda noastră firavă. Astfel, BNR a anunţat ieri un curs record: 4,4715 de lei pentru un euro, cel mai slab nivel din istorie pentru moneda naţională. În timp ce politicienii se ceartă pentru putere, poporul suferă. Ieri, primele efecte ale instabilităţii politice s-au arătat şi au lovit acolo unde doare mai rău: în moneda noastră firavă. Astfel, BNR a anunţat ieri un curs record: 4,4715 de lei pentru un euro, cel mai slab nivel din istorie pentru moneda naţională.
Dacă perioada haosului din politică va dura mai mult, se anunţă prăpăd. Specialiştii susţin că românii cu datorii în euro vor fi cei mai afectaţi, însă nici restul populaţiei nu o va duce pe roze. Din nefericire, este ştiut că astfel de fluctuaţii ale cursului valutar duc la majorări de preţ la carburanţi, care vor atrage scumpiri semnificative la foarte multe produse, în special la alimente.
Ilie Şerbănescu: «Nu va aduce lucruri bune»
“Ceea ce se întâmplă se numeşte normalitate. Până acum, Isărescu a supraevaluat moneda naţională pentru a menţine cursul în echilibru, astfel leul a părut unul mai «breaz» decât era de fapt. Evident că toate aceste eforturi ale BNR au afectat populaţia. O scădere economică nu este o fericire pentru nimeni şi în mod normal nu va aduce lucruri prea bune”, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu (foto).
Sorin Pîslaru: «Mai puţini investitori în ţara noastră»
“Din păcate, orice scădere a leului faţă de euro are un impact mai mare la români decât în Ungaria sau în Polonia, unde toate preţurile, inclusiv la case, maşini sau telefonie mobilă, sunt în moneda locală. “Cei mai expuşi sunt românii cu credite în valută. Cea mai mare parte (două treimi) din soldul creditelor de 25 de milia