Nu avem la dispoziție decât relatarea AFP din conferința de presă a Ministerului de Externe francez, ceea ce a declanșat oarecari contradicții între mine și colegii mei din presă, dar mesajul pare destul de clar și este adresat executivului român, conform acestei relatări: “Franța cere executivului din România, unde dezbaterile asupra destituirii președintelui au debutat, să respecte valorile democratice și statul de drept.” -începe relatarea, “Toate statele membre UE sunt obligate să respecte valorile democratice și statul de drept, ca și echilibrul puterilor, în cadrul instituțiilor ce le aparțin “. Să fie niște vorba aruncate în vânt de un purtător de cuvânt fără proprietatea termenilor?
Ce înțelegem de aici: nici în familia politică a PSD nu există o siguranță absolută că procedeele la care a făcut apel USL sunt specifice statului de drept. Dacă în privința ambasadorului american, care făcea aprecieri asemănătoare, s-au găsit voci care să spună că acesta are interese ascunse la Băsescu, nu știu ce s-ar putea spune despre ministerul de externe din subordinea președintelui Hollande. Ne amintim că Victor Ponta nici măcar nu aștepta ultimul tur al alegerilor din Franța pentru a declara că Hollande este șansa și viitorul Franței, iar Sarkozy, “simbol al politicianului demagog, populist fără limite, lipsit de valori şi scrupule, cu grave concepţii autoritare şi antidemocratice, exhibiţionist şi chiar bufon, adică un Băsescu al Franţei” – după spusele actualului premier român. Nu că n-ar fi fost, dar uzanțele diplomatice cer puțină reținere în declarații, în astfel de cazuri….
Am auzit o variantă interesantă din partea unui liberal de seamă (și când spun de seamă chiar vorbesc serios): occidentalii sunt intoxicați de serviciile românești de informații și de aceea reacționează așa. Or fi serviciile române de informații profesioniste, dar nici cele ale occi