Guvernul a schimbat conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), pentru a putea modifica listele de alegători, în contextul referendumului care l-ar putea da jos pe preşedintele României.
UPDATE 20.05 Numărul parlamentarilor fluctuează funcţie de populaţie şi recensământ
Ceea ce poate schimba populaţia numărată la recensământ este numărul de parlamentari. Potrivit Legii 35 din 2008, care ar putea să rămână valabilă, normele de reprezentativitate sunt de 70.000 de locuitori pentru un deputat şi de 160.000 pentru un senator.
„Numărul locuitorilor care se ia în calcul", spune legea, „este cel rezultat în urma ultimului recensământ al populaţiei, publicat de Institutul Naţional de Statistică".
Rezultatele oficiale, reamintim, vor fi date publicităţii abia în semestrul II al anului 2013, conform regulamentului Comisiei Europene privind Recensământul 2011 în toată Europa.
UPDATE 19.54 Listele de alegători nu au legătură cu populaţia stabilă
Dar, indiferent cum se numără, populaţia stabilă nu are legătură cu listele de vot. Listele conţin “populaţia legală”, conform denumirii de specialitate.
“Listele electorale permanente sunt documente nominale care se întocmesc şi se actualizează de către DEPABD (Evidenţa Populaţiei) prin prelucrarea şi selectarea datelor privind cetăţenii cu drept de vot cuprinşi în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor”.
Adică, avem o populaţie stabilă de puţin peste 19 milioane, dar pe listele de alegători, conform Evidenţei Populaţiei şi aşa cum a explicat Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) condus de Ioan Rus (PSD), apăreau la alegerile locale 18.330.595 de români cu drept de vot. Unii se aflau în România, alţii nu. Unii au decedat.
UPDATE 19.44: Ponta are dreptate în prima propoziţie a declaraţiei: recensământul arată că populaţia stabilă este cu vreo două milioane su