Într-un contraatac în scandalul privind manipularea dobânzilor, banca britanică Barclays a publicat mai multe note din 2008 în care se sugerează că un oficial al Băncii Angliei, la presiunea guvernului, a declanşat seria de evenimente în urma cărora instituţia de credit a forţat reducerea Libor, indicator al sănătăţii băncilor.
Notele, care aparţin fostului director general Robert Diamond, arată că acesta a avut pe 29 octombrie 2008 o conversaţie prin telefon cu Paul Tucker, guvernatorul adjunct al Băncii Angliei, în care s-a discutat despre nivelul mare al dobânzii Libor propus de Barclays, scrie Financial Times.
În acea zi banca a propus un nivel de 4% pentru dobânda pe trei luni, cu mult peste cele ale celorlalte bănci ale căror propuneri sunt luate în calcul pentru stabilirea Libor. Dobânda este un punct de referinţă crucial pentru o mare parte a pieţei derivatelor. În ziua următoare, Barclays a prezentat o dobândă de 3,4%, cu 60 de puncte de bază mai mică decât propunerea anterioară - cea mai mare modificare dintre băncile care participă la calcularea Libor. În 2008, punctul culminant al crizei financiare, Libor era considerată un barometru al sănătăţii băncilor britanice.
Din scrierile lui Diamond reiese că Tucker i-a spus că "i s-au cerut lămuriri de la oficiali importanţi din guvern de ce Barclays propune niveluri atât de mari". Diamond i-a explicat lui Tucker că aceasta este politica băncii, însă cel din urmă a insistat că lămuririle îi sunt cerute de oficiali "înalţi". Fostul executiv aparent nu a crezut că primeşte instrucţiuni de la Tucker. Însă Jerry del Missier, pe atunci preşedintele diviziei de investiţii a Barclays, a tras concluzia că de la Banca Angliei au venit instrucţiuni pentru ca Barclays să nu mai propună dobânzi ridicate, notează The Wall Street Journal.
Robert "Bob" Diamond, arhit