Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi. Modificarea fusese deja acceptată de judecătorii de la Curtea Constituţională.
Schimbarea priveşte de fapt un singur articol din vechea lege a referendumului, iar noul text spune că "Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum".
În vechea formulare preşedintele era demis la referendum cu 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste. Indiferent de modificări, apare totuşi o problemă – care e numărul exact al cetăţenilor români cu drept de vot.
Şi asta pentru că Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului stabileşte clar, la articolul 5, aliniatul 2, că “Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”. Şi deocamdată nimeni nu pare a şti cu exactitate numărul votanţilor din România.
Premierul a încercat să afle datele de la reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, numai că demersul pare a fi fost lipsit de succes. În şedinţa de guvern în care a fost decisă modificarea, Victor Ponta le-a spus miniştrilor că i-a fost imposibil să intre în posesia datelor actualizate ale recensământului populaţiei şi locuinţelor efectuat în toamna anului trecut, fără alte detalii şi fără să facă referire şi la schimbarea vicepreşedinţilor INS.
"Dacă va fi referendum, azi luăm toate măsurile să organizăm referendumul în bune condiţii, ca şi alegerile locale. Înţeleg că, din păcate, a fost imposibil să avem datele actualizate ale recensământului", a spus Ponta.
Declaraţia a venit după ce primul m