După ce mai mulţi eurodeputaţi germani au reacţionat la evoluţiile politice de la Bucureşti, reprezentanţii Franţei cer Bruxelles-ului să pună România „sub monitorizare“.
Doi importanţi preşedinţi de comisii din Parlamentul European (PE), Elmar Brok (Germania), şeful Comisiei pentru Afaceri Externe, şi Alain Lamassoure (Franţa), şeful Comisiei Buget, au reacţionat ieri şi au cerut sancţionarea României din cauza derapajelor democratice.
Lamassoure este un cunoscut politician francez, cu convingeri proeuropene, şi a fost implicat în conceperea Tratatului de la Lisabona. Atitudinea critică a politicienilor din Hexagon este cu atât mai interesantă cu cât Franţa are un preşedinte socialist, Francois Hollande, pe care Victor Ponta l-a susţinut în timpul recentei campanii electorale din Franţa.
Printre sancţiunile pe care tot mai multe voci din PE le cer ca urmare a situaţiei din România sunt cele stipulate de Tratat, cu trimitere la nerespectarea valorilor fundamentale ale UE, printre care, statul de drept.
Comisia Europeană, chemată să facă evaluări
„Seria deciziilor luate în ultimele zile de Guvernul de la Bucureşti este foarte îngrijorătoare, iar Comisia Europeană trebuie să acţioneze acum şi să pună România sub monitorizare", susţin cei doi deputaţi într-o scrisoare comună transmisă ziarului „Adevărul". „Multe decizii ridică semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România: nesocotirea de către şeful Guvernului a unei decizii a Curţii Constituţionale, preluarea de către Guvern a Monitorului Oficial aflat până acum sub controlul Parlamentului, planul de a înlocui judecătorii Curţii Constituţionale şi, mai nou, procedura de suspendare a şefului statului", au declarat cei doi.
De asemenea, felul în care preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului au fost înlocuiţi, într-o pr