Fiecare dintre golăniile de acum este posibilă din cauza unei golănii mai mici din trecut. Însă una singură e adevărat gravă.
O democraţie ţeapănă are nevoie de reguli şi mecanisme de funcţionare, aplicate de lideri capabili şi dispuşi să le respecte, controlaţi de exigenţele publice, reconfirmate la nevoie de mecanismele de funcţionare. România ar trebui să pornească odată pentru totdeauna acest carusel, dar deocamdată încă dă rateuri la îmbinare. Compromisul, neglijenţa, standardul dublu, las-că-merge-şi-aşa-ul – toate ajung să plesnească, mai devreme sau mai târziu. Au plesnit. Iată 10 buboaie din trecut care se sparg acum:
1. Forţarea unei majorităţi este “soluţie imorală”, dar forţarea unui vot popular e “lovitură de stat”.
2. Unii care au reinventat regulile citării ca s-o disculpe pe Codruţa Kovesi îi cer acum demisia lui Ponta pentru plagiat.
3. Puterea calcă acum în picioare două reguli care au fost inventate tocmai pentru a le apăra posturile unor pesedişti Năstase (revocarea se face numai la cererea grupului parlamentar care a făcut propunerea – 2005) şi Geoană (hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituţională – 2010).
4. “Deciziile Parlamentului nu au valoare juridică”, deci probabil că nu a avut valoare juridică nici condamnarea comunismului, o decizie mai veche a Parlamentului.
5. Respect deciziile Curţii Constituţionale doar după ce apar în Monitorul Oficial, deci când voi rămâne fără Monitorul Oficial n-o să mă mai bazez pe Curte, că n-are rost.
6. Nu contează persoanele, contează principiile, aşa că Roberta Anastase trebuie să rămână în funcţie. Tot aşa cum a trebuit să rămână în funcţie şi când n-au contat principiile, ci rezultatele.
7. Nu contează persoanele, contează principiile, aşa că trebuie apărată probitatea profesională a unui preşedinte de Curte Constituţională cules din acti