Suspendându-l pe Traian Băsescu, USL pune masca de oxigen PDL-ului. Manevrele politice din ultimele zile, făcute sub înaltul patronaj al preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi al premierului Victor Ponta, au reuşit să polarizeze, într-un timp extrem de scurt, în jurul PDL partide şi facţiuni ale societăţii civile care de ceva vreme îşi căutau locul în viaţa publică, dar, mai important, au reinventat leadership-ul PDL. Pentru că ce altceva a reprezentat ieri, mitingul PDL din Piaţa Revoluţiei, decât lansarea oficială a lui Mihai Răzvan Ungureanu drept succesor al lui Traian Băsescu?
După trei ani de guvernare de criză, decuplat de la butoanele puterii şi lovit în plin de votul dat de români la alegerile locale, PDL bâjbâia în căutarea unei strategii de redresare electorală. Instalarea lui Vasile Blaga la conducerea partidului a fost o primă mutate, însă nu suficientă.
Cu Vasile Blaga la conducere, PDL ar fi reuşit, cel mult, să stopeze căderea şi să-şi conserve electoratul. Pentru a conta în calculele unei eventuale guvernări după alegerile parlamentare sau, cel puţin, pentru a putea face o opoziţie consistentă în următoarea legislatură avea nevoie de mai mult. Pe de o parte, de legitimarea unei alternative consistente la actuala putere de stânga, prin captarea în jurul său a tuturor energiilor de dreapta. Democrat-liberalii şi-au asumat public acest lucru, însă nu au făcut-o până acum, nereuşind să se treacă de complexul majoritar al PDL-ului predat la cheie de Traian Băsescu când a plecat la Cotroceni. Trăind ca un partid-vampir, PDL a supt din energia lui Traian Băsescu fără să facă nici cel mai mic efort pentru a-şi găsi o nouă gazdă.
Problema leadershipului a rămas o temă marginală chiar şi atunci când declinul actualului preşedinte a început să se accentueze.
Cum singura dovadă de creativitate politică a PDL a fost “da, şefu`,