Joi 5 iulie a fost ziua în care sala de şedinţe a Parlamentului s-a transformat într-o sală de tribunal în care liderii USL au citit textul cererii de suspendare a preşedintelui, asemenea unei prezentări a capetelor de acuzare, în timp ce şeful statului s-a apărat pledând pentru libertatea justiţiei. Traian Băsescu şi-a asumat "marea provocare" a referendumului care ar putea fi decis de rezultatul votului de astăzi din Parlament dacă cererea de suspendare obţine susţinerea a cel puţin 216 deputaţi şi senatori.
Şedinţa extraordinară de joi a Parlamentului în care a fost citită solicitarea USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a început la ora 10.20, în prezenţa şefului de stat. Prezenţa preşedintelui în sală nu era aşteptată. În 2007 când opoziţia de atunci în frunte cu PSD a încercat suspendarea preşedintelui, Traian Băsescu nu a fost prezent când a fost citit textul cererii de suspendare. Mai mult, preşedintele a declarat că doreşte să participe la dezbaterea cererii de suspendare din funcţie de vineri, precizând că la şedinţa de joi va face o scurtă prezentare.
Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, numit în funcţie în locul Robertei Anastase de la PDL, care a anunţat că sunt prezenţi 306 parlamentari.
Senatorul PSD Toni Greblă a fost cel care a citit în plen propunerea de suspedare din funcţie a preşedintelui. În solicitarea privind suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu USL a susţinut că preşedintele a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a încălca Constituţia "demonstrează o atitudine iremediabilă", care îndreptăţeşte solicitarea de suspendare.
Iniţiatorii au invocat în document şapte motive pentru demersul lor, printre care se numără "uzurparea rolului prim-ministrului şi sub