Ultimele patru zile reprezintă cea mai rapidă şi controversată evoluţie din politica românească de după Revoluţie, efectele sociale şi economice, la fel ca şi cele pe plan extern, fiind încă dificil de estimat.
În doar patru zile au fost schimbate atribuţiile Curţii Constituţionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid şi controversat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă şi citită cererea de suspendare a şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului, astfel încât preşedintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.
Cu toate că reacţiile opoziţiei au existat, au fost prea puţin consistente pentru a opri mecanismul declanşat de USL, singurul care a avut o poziţie tranşantă dovedindu-se preşedintele Traian Băsescu.
Evenimentele au provocat reacţii externe, venite de la ambasadorii SUA şi ai statelor din UE până la oficiali europeni. Ideea principală a acestor reacţii a fost că într-o ţară apaţinând Uniunii Europene, partidele şi instituţiile trebuie să asigure funcţionarea statului de drept.
Rămâne de văzut ce va decide Parlamentul, care se reuneşte la ora 17.00 pentru a discuta şi vota cererea de supendare a preşedintelui.
Agenţia de presă MEDIAFAX prezintă evoluţia evenimentelor politice de la Bucureşti din ultimele patru zile:
Luni seară:
- Grupurile parlamentare USL se reunesc. Surse politice declară că parlamentarii USL au discutat despre o eventuală acţiune în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale sau retragerea mandatelor celor numiţi de Parlament, după verdictul în cazul reprezentării la Consilul European.
- Crin Antonescu declară că, în această săptămână, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, USL ar putea depune şi chiar vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. @N