Samsung Electronics, cel mai mare producător de televizoare şi telefoane mobile, a raportat venituri dezamăgitoare pentru trimestrul al doilea, alimentând temerile că tensiunile din Europa trag în jos cererea pentru electronice, deşi profitul companiei sud-coreene a atins un nou record.
Acţiunile Samsung s-au depreciat vineri la Seul cu 2,4%, faţă de un declin de 1,2% al principalului indice bursier, şi au înregistrat cea mai puternică scădere valorică de pe bursele asiatice, potrivit Bloomberg.
Vânzările companiei s-au plasat în trimestrul al doilea la 47.000 miliarde woni, echivalentul a 41 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor. Veniturile dezamăgitoare au eclipsat creşterea puternică a profitului, care a atins un nou record.
Profitul grupului sud-corean a crescut cu 79% în perioada analizată faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, la 6.700 miliarde woni, adică 5,8 miliarde dolari, peste cifrele anticipate de analiştii financiari.
Cererea de consum este ameninţată de criza datoriilor de stat din zona euro şi impactul ei asupra economiei mondiale. Băncile centrale din zona euro şi China au coborât joi dobânzile de politică monetară, în timp ce Banca Angliei a extins o facilitate de lichiditate, pentru a stimula economia. Beijingul a coborât de asemenea rezervele minime obligatorii, pentru a încuraja creditarea. Rezerva Federală a Statelor Unite a decis de asemenea în luna iunie să extindă un program de preschimbare a obligaţiunilor din portofoliu în titluri cu scadenţa mai îndelungată, pentru a împinge în jos costul creditului.
Succesul smartphone-urilor Galaxy a alimentat în ultimii doi ani profitul şi marja de câştig a Samsung. Analiştii estimează că profitul diviziei de telefoane a crescut de peste două ori în trimestrul al doilea, la echivalentul a 3,8 miliarde de dolari, iar vânzările au crescut de două ori, l