Puterea internetului de a mobiliza oamenii şi a combate corupţia nu ar trebui ignorată, cred voluntarii americani. Cu atât mai mult cu cât milioane de români folosesc zilnic mediul online pentru a-şi expune frustrările.
România mai are o şansă de a-şi apăra democraţia şi statul de drept. După 50 de ani de comunism, românii au devenit pasivi şi resemnaţi, puţin dornici să iasă în stradă atunci când vine vorba de drepturile lor. Vine însă din urmă generaţia tânără, activă în mediul online, care simte nevoia să se revolte. Şi cum s-ar putea muta frustrările din online direct în offline, dacă nu prin proiecte inteligente? Pe asta s-au bazat şi cei de la Restart România, când au pornit în urmă cu un an o serie de site-uri prin care au încercat să responsabilizeze cetăţenii, politicienii, instituţiile.
Românii care se luptă împotriva corupţiei pe internet
În discursul ţinut miercuri de Ziua Americii, ambasadorul SUA Mark Gitenstein a amintit de platformele online, unde românii se pot implica în lupta împotriva corupţiei. „Există un grup de oameni care nu vor mai tolera starea de fapt. Oriunde merg în România mă întâlnesc cu tineri. Mulţi dintre ei fie au trăit în străinătate şi s-au întors pentru a-şi lansa propriile firme, fie lucrează pentru companii occidentale şi sunt activi pe internet. O sută de mii de români au răspuns acelei chemări inteligente (n.r - Restart România) şi folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiţi mentalitatea corupţiei", a spus Gitenstein.
Societatea civilă, unită online
Proiectul Restart România a început în urmă cu un an, când, din o sută de idei menite să combată corupţia, au câştigat opt. Un proiect interesant a fost, de exemplu, www.cineceapromis.ro, o platformă unde oricine poate vedea ce au promis politicienii şi dacă s-au ţinut de cuvânt. „Cere socoteală! Să nu ne mai ia de fraieri în