Guvernul Ponta are multe în comun cu cel al lui Viktor Orban. Îşi subordonează toate instituţiile, îşi pune oamenii peste tot şi ne pregăteşte o dictatură parlamentară.
Înainte de învestirea actualului guvern, noul premier Victor Ponta promitea că noul executiv va fi cel mai cinstit de până acum, că nu vor exista epurări politice, pe scurt că nu va proceda la fel ca PDL. Despre corectitudinea noului guvern ne-am lămurit repede: Mang, Alistar, Corina Dumitrescu, Mircea Diaconu au trebuit pe rând să plece. La fel de repede însă a apărut şi politizarea atât de mult reproşată PDL-ului.
Victor Ponta este un alt Victor Orban. La umbra răcoroasă a unei majorităţi confortabile în Parlament, nu chiar de 2/3 ca în cazul Fidesz, el a început revoluţia politică a verii. Mai întâi, uninominal într-un singur tur şi la parlamentare, sistem care avantajează în prezent USL şi dezavantajază puternic PDL, aşa cum s-a văzut la locale, mai ales că votul de protest este de aşteptat să se repete. USL acţionează acum ca o adevărată maşinărie de vot, cu scopul de a-şi elimina de tot adversarul, şi astfel orice opoziţie. Iar la alegerile din noiembrie să obţină eventual supermajoritatea lui Orban care le va permite să facă orice, inclusiv să modifice Constituţia.
Noua majoritate din Parlament, agregată din defectori ai PDL şi coagulată prin atragerea altor traseişti a decis apoi ca ICR, o instituţie care funcţiona bine şi s-a dovedit un vector cultural important de imagine pozitivă a României în străinătate, să treacă în subordinea guvernului. Miza era schimbarea „intelectualilor lui Băsescu”, argumentele total neconvingătoare. Chiar dacă reacţia publică l-a făcut pe Ponta să dea înapoi, manevra aminteşte de schimbarea pe criterii politice chiar a directorilor de teatre în Ungaria. Viktor Orban a înlocuit acolo pe reprezentanţii stângii cu veroşi extremişti de dreapta. Cu