Comisia Europeană este "îngrijorată în legătură cu evenimentele din România, mai ales în ceea ce priveşte acţiuni ce par să reducă puterile efective ale unor instituţii independente, precum Curtea Constituţională".
Comisia Europeană "urmăreşte reforma justiţiei şi măsurile anticorupţie, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Bruxelles-ul finalizează în prezent un raport care rezumă cinci ani de muncă pe aceste teme. Ultimele evenimente ar putea periclita progresele din ultimii ani", se arată într-un comunicat al Executivului European.
"Preşedintele Comisiei Europene a discutat astăzi cu premierul României şi a exprimat îngrijorările Comisiei. Prim-ministrul Victor Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare, pentru a se întâlni cu preşedintele Jose Manuel Barroso, cu care va discuta aceste chestiuni", mai arată documentul.
Asigurările lui Victor Ponta
Guvernul va asigura, până la un eventual referendum de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, stabilitatea totală a Curţii Constituţionale, instanţelor, Parchetului, DNA, ANI, serviciilor de informaţii şi altor instituţii, fără să sprijine sau să iniţieze vreo schimbare de persoane, a declarat vineri dimineaţă premierul Victor Ponta, la Guvern.
Şeful Executivului susţine că România va respecta standardele europene ale unui stat de drept, precum şi toate deciziile Curţii Constituţionale din perioada următoare, pe care le va pune imediat în aplicare.
"Dincolo de criza politică şi de conflictul dintre Preşedinţie şi Parlament, rămânem o ţară stabilă", declară Victor Ponta.
Premierul spune că România îşi va îndeplini şi obligaţiile din acordul cu FMI şi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie.
Victor Ponta precizează că a discutat cu parteneri internaţionali, îngrijoraţi de situaţia politică din România. Premierul anunţă că săptămâna