MITURI CREŞTINE
- În inima Irlandei există un loc unde, din timpuri imemoriale, credinţa populară localizează o trecere către lumea de dincolo. Mii de pelerini se adună aici anual pentru a primi semne divine -
Prima semnalare a locului îi aparţine lui Giraud le Gallois. În lucrarea sa Topographia Hibernica, el adună impresiile unei călătorii făcute în anul 1185 în actuala Irlandă. Pe un lac din Ulster există o insulă împărţită în două. Jumătate din teritoriul ei e ocupat de o câmpie frumoasă şi înverzită, locuită de câţiva călugări ai ordinului cistercian; cealaltă parte, "feroce şi teribilă”, fusese abandonată demonilor care o locuiau. Stâncoasă, ea adăpostea nouă peşteri care comunicau direct cu infernul. La data scrierii cărţii, se credea că oamenii care aveau curaj să petreacă o noapte într-una din aceste găuri de piatră pentru a se căi de păcate, rezistând ameninţărilor şi tentaţiilor diavoleşti, erau mântuiţi şi primeau un semn de binecuvântare divină.
Relatările făcute la începutul mileniului de Giraud le Gallois nu sunt invenţii fantastice. Locul există şi azi, în realitate, cu toate detaliile în care a fost descris. Tradiţia i-a dat numele de Purgatoriul Sf. Patrick.
Cunoscută sub numele de Station Island, insula e situată pe Lacul Roşu (Lough Derg), în comitatul Donegal, în Irlanda. După aproape o mie de ani de istorie, misterul ei este la fel de puternic, legat de viaţa de dincolo.
Patrick a fost sfântul care a evanghelizat Irlanda celtică şi druidică, întâmpinând mari obstacole în demersul său. Să le explici unor păgâni rezistenţi în tradiţie ce este cerul şi ce este infernul era cât se poate de dificil.
Intrarea cavalerului Owein în peşteră Convertirile creştine erau foarte rare, iar inimosul propagator era chiar pe punctul de a-şi pierde speranţa, când într-o zi i s-a arătat Domnul Iisus