Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă judiciară franceză a stabilit joi, la Paris, că şederea ilegală a unui străin pe teritoriul francez nu reprezintă un motiv suficient pentru plasarea sa în arest preventiv, relatează AFP.
Curtea de Casaţie a fost sesizată să analizeze 11 recursuri în acest sens, iar decizia sa urmează să producă o schimbare importantă a practicilor poliţiei franceze.
Până în prezent, potrivit estimărilor unor asociaţii, 60.000 de străini fără acte au fost plasaţi în arest preventiv, în fiecare an, pentru şedere ilegală. De asemenea, aceste persoane au fost reţinute în aşteptarea întocmirii procedurilor de expulzare.
Însă, în decembrie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că un străin nu poate fi încarcerat pentru simplul motiv că se află într-un sejur ilegal.
Precedentul Guvern francez, al preşedintelui Nicolas Sarkozy, a apreciat că această decizie a CJUE era compatibilă cu practica arestării preventive. Dar, în teriroriu, tribunalele franceze au pronunţat hotărâri contradictorii, unele favorabile repunerii în libertarte a străinilor, altele nu.
Astfel, în decembrie 2011, justiţia a dispus repunera în libertate a unui chinez fără acte, care a fost plasat în detenţie după ce a fost arestat în cursul unui control la un restaunrant. Tribunalul de la Paris a invalidat plasarea în arest preventiv a chinezului, privat de libertate doar pe motiv de şedere ilegală.
În Franţa, plasarea în arest preventiv presupune că o persoană poate fi reţinută în comisariate sau jandarmerii timp de 24 de ore dacă este suspectată că a comis o infracţiune pasibilă de închisoare. Procurorul Republicii trebuie să fie informat şi poate autoriza prelungirea măsurii arestului preventiv până la 48 de ore. Pentru anumite infracţiuni (terorism, trafic de stupefiante), arestul preventiv poate dura până la 96 de ore.