Europarlamentarul Tőkés László îi cere Patriarhului Daniel să adopte o poziţie în cazul fostului sediu al BNR din Sfântu Gheorghe, clădirea fiind dată în folosinţa Bisericii Ortodoxe. Potrivit fostului episcop, „organele puterii de stat favorizează BOR în detrimentul comunităţilor minoritare".
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de Presă al deputatului în PE Tőkés László, Consiliul Judeţean Covasna a pierdut, după îndelungi tergiversări, iar Biserica Ortodoxă Română a intrat în posesia clădirii fostului sediu al Băncii Naţionale Române din Sfântu Gheorghe, transmite Mediafax.
În calitatea sa de fost episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Tőkés László s-a adresat, joi, într-o scrisoare, Preafericirii Sale Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aducându-i în atenţie cazul de la Sfântu Gheorghe, care „prin natura şi consecinţele ei pune într-o lumină nedorită cooperarea dintre bisericile din România", precum şi faptul că „acest caz pare să demonstreze că, prin deciziile luate, organele puterii de stat favorizează Biserica Ortodoxă Română, în detrimentul comunităţilor minoritare".
În scrisoarea sa, Tőkés László a arătat şi că „acest caz scandalos este o insultă profundă la adresa demnităţii comunităţilor bisericeşti şi minoritare din România, având în vedere că populaţia oraşului Sfântu Gheorghe este preponderent de etnie maghiară".
Europarlamentarul arată că într-o localitate cu populaţie majoritară maghiară a fost acordat, din nou, un imobil valoros bisericii româneşti, „în timp ce de peste două decenii bisericile istorice maghiare se află încă în imposibilitatea de a-şi recupera propriile bunuri imobiliare confiscate de regimul comunist".
Tőkés László solicită, în scrisoarea sa, o luare de poziţie din partea patriarhului Daniel în acest caz, menţionând că ar fi „un exemplu