Capitalul romanesc este discriminat. Asta considera oamenii de afaceri romani care se vad defavorizati in raport cu companiile internationale atunci cand vine vorba, spre exemplu, de ajutoare de stat.
Despre probleme, de ce si cum este discriminat capitalul romanesc si cum pot obtine bani firmele romanesti, au discutat oamenii de afaceri, finantatorii si reprezentantilor structurilor de garantare intr-un eveniment organizat de Finmedia.
“Da, capitalul autohton este discriminat. Sunt si motive de mentalitate, capitalul autohton nu prezinta incredere. Va dau ca exemplu bancherii cu care am intrat in contact. Daca exista un start-up romanesc este inclus la categoria a IV, cea de risc foarte ridicat. I-am intrebat ce s-ar intampla daca ar exista o companie mare straina in actionariat. Automat ar trece in prima sau a doua categorie, pe cand daca ar fi o companie romaneasca mare in actionariat nu s-ar intampla acelasi lucru”, a povestit Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Sarament a explicat ca in aceste microintreprinderi se naste capitalul autohton, companiile mari. ”IMM-urile sunt un fel de caine de vanatoare care miroase oportunitatile si reprezinta un sector care trebuie sprijinit”, spune Saramet. Saramet mentioneaza ca Fondul va oferi garantii de 720 mil. euro in acest an, insa capacitatea este de 2 mld. euro.
“Garantiile noastre isi pastreaza valoarea in timp, spre deosebire de un bun adus ca garantie, insa din nefericire provizioanele pe care bancile trebuie sa le aduca pentru un credit garantat de noi sunt acelasi ca si pentru unul garantat cu un bun. Costurile sunt pentru ei aceleasi. Din nefericire unele din reglementarile BNR sunt la fel ca acum 10 ani, in conditiile in care economia s-a schimbat”, a adaugat Saramet.
Despre discriminare vorbeste si Marcel Barbut, proprietaru