Citeşte şi: Poate Traian Băsescu să mai candideze pentru un al treilea mandat? Cum răspunde Lucian Mihai, ex-preşedinte al Curţii Constituţionale
Prevederile constituţionale referitoare la numărul mandatelor unui preşedinte nu s-au modificat în 2003. Articolul 81, alineatul 4, a rămas identic cu cel din Constituţia votată în 1991: „Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive”.
Ion Iliescu, primul preşedinte al României a putut candida pentru trei mandate, în baza Constituţiei din 1991. Curtea Constituţională a motivat că, primul mandat nu poate fi luat în calcul, întrucât era în desfăşurare la data adoptării Constituţiei. Aşadar, prevederea se aplica doar mandatelor ulterioare.
Acum, pe măsură ce demiterea lui Traian Băsescu devine nu doar posibilă, ci şi probabilă, se ridică întrebarea dacă va mai putea candida pentru un al treilea mandat, din moment ce nu a apucat să îşi ducă la capăt al doilea mandat.
Specialiştii au păreri diferite referitor la acest subiect.
Ziarul Puterea a citat doi profesori de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. Profesorul Ioan Stanomir admite că este vorba de o „problemă destul de delicată”, dar adaugă că „nu cred că va mai avea dreptul la un al treilea mandat”. În schimb, colegul său Radu Carp consideră că preşedintele ar mai avea dreptul la un al treilea mandat.
Şi juriştii politicieni au păreri împărţite. „Demiterea prin referendum înseamnă că şi-a terminat mandatul. Nu mai are dreptul la un alt mandat”, susţine Dan Şova, senator PSD.
Deputatul conservator Sergiu Andon nu este la fel de tranşant: „În interpretarea mea, prezenţa cuvântului «pentru» în interiorul alineatului 4 al articolului 81 din Constituţie, este indiciul că legiuitorul a avut în vedere o asemenea situaţie. Se pune pro