Ordonanţă de urgenţă (OUG) care modifică Legea referendumului, adoptată în seara de miercuri 5 iulie de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit noului act normativ, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum. Astfel, prin modificarea adusă de Executiv se revine la forma iniţială a legii, adică referendumul se validează cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate.
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a afirmat, conform Agerpres că PDL a operat modificări în prealabil pe această lege astfel încât “un referendum să nu poată fi validat niciodată în România”. El a precizat că se va modifica şi prevederea similară din lege referitoare la referendumul în cazul primarilor, dar “prin lege“, pentru că “nu există acum o urgenţă legată de organizarea referendumului în cazul primarilor”.
Astfel, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, în termen de cinci zile de la data stabilirii zilei referendumului, se înfiinţează Biroul Electoral Central (BEC), birouri electorale de circumscripţie, oficii electorale, biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării, precum şi birouri electorale ale secţiilor de votare. Conform actulului normativ, hotărârile BEC sunt aduse la cunoştinţă în şedinţă publică, sunt obligatorii pentru toate autorităţile, instituţiile publice, birourile electorale, precum şi pentru toate organismele cu atribuţii în materia referendumului, la data aducerii la cunoştinţă în şedinţă publică, acestea urmând să fie publicate în Monitorul Oficial. În cazul referendumului naţional, birourile electorale de circumscripţie ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, oficiile electorale şi biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării se compun dintr-un preşe