Ofensiva pornită de coaliția aflată la guvernare împotriva șefului statului nu este deloc văzută cu ochi buni de către Uniunea Europeană. Deși la început reacțiile oficialilor din cadrul ”federației celor 27 de state”, din care face parte și România, nu au fost foarte vehemente, adâncirea crizei politice de la noi stârnește îngrijorări în Uniune. Ofensiva pornită de coaliția aflată la guvernare împotriva șefului statului nu este deloc văzută cu ochi buni de către Uniunea Europeană. Deși la început reacțiile oficialilor din cadrul ”federației celor 27 de state”, din care face parte și România, nu au fost foarte vehemente, adâncirea crizei politice de la noi stârnește îngrijorări în Uniune.
Un membru marcant al partidului cancelarului german Angela Merkel, Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, transmite un avertisment clar la adersa țării noastre, cerându-i preșeidntelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, suspendarea votului său în Consiliul European. Argumentele sale vizează criza de pe scena politică, aducând acuzații grave la adresa clasei politice din România. El susține că au fost subminate statul de drept şi democraţia, subliniind faptul că țara noastră se îndreaptă spre o ”democrație ghidată”.
”Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o "democraţie ghidată". În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării, iar structurile alese democratic au fost suspendate", afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obţinută de MEDIAFAX.
”Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceţi să ia în considerare atât declanşarea procedurii prevăzu