Noul guvern de la Atena a renunțat la planul de renegociere a condițiilor celui de-al doilea program de asistență financiară după ce a fost avertizată că acesta va fi respins de către instituțiile de creditare internaționale.
Iannis Stournaras, ministrul de Finanțe, a declarat că guvernul său va trebui să accelereze ritmul de implementare a reformelor înainte de a cere modificări în programul de 174 de miliarde de euro convenit în februarie cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, anunță publicația financiară „Financial Times”.
„Luminița de la capătul tunelului”
„Programul este deraiat și nu putem să cerem nimic din partea creditorilor până nu-l vom repune pe șine”, a declarat Stournaras într-un interviu acordat „Financial Times”. „Mai vedem luminița de la capătul tunelului, dar tunelul este foarte lung”, a adăugat acesta.
Schimbarea intențiilor grecești survine pe fondul vizitei la Atena a oficialilor UE și FMI, aceștia reiterând avertismentele Christinei Lagarde, directorul general al FMI, care, în cadrul unui interviu televizat, a declarat că „nu este în dispoziție pentru negocierea sau renegocierea” fondului de urgență acordat Greciei.
Promisiuni electorale
Cele trei partide din coaliția de guvernământ, conservatorii și două partide de centru-stânga, au promis în timpul campaniei electorale că Grecia va cere o prelungire de unul sau doi ani a programului pentru a putea reduce impactul a aproape cinci ani de recesiune, șomajul situându-se în prezent la peste 21%.
Cu toate acestea, Antonis Samaras, premierul de centru-dreapta, a evitat să menționeze această intenție în timpul primei sale întâlniri cu oficialii troicii financiare (UE, FMI și Banca Centrală Europeană), conform persoanelor familiare cu negocierile.
Acestea au dezvăluit că troika a declarat foarte clar că, deși este posibil ca programul