Banca Centrală Europeană (BCE) a intrat ieri pe un teritoriu încă neexplorat în Europa, reducând dobânda de politică monetară la 0,75% de la 1%, nivel la care indicatorul s-a menţinut din decembrie 2011, şi coborând rata depozitelor la zero, decizii fără precedent în istoria instituţiei.
Deciziile sunt văzute ca un efort făcut de instituţie pentru a susţine progresul liderilor europeni la summitul de săptămâna trecută în lupta contra crizei şi marchează un nou precedent pentru instituţie în contextul crizei financiare şi stagnării economice prelungite din zona euro. Analiştii consideră însă că pasul făcut de BCE este unul mic, având în vedere gravitatea problemelor economice şi financiare, scrie The Telegraph. Anterior, rata la depozite era de 0,25%.
"Reducerile fac prea puţin pentru a altera imaginea gri a perspectivei economice. Deoarece dobânzile la depozite erau deja mici, efectul scăderii acestei rate asupra economiei în ansamblu va fi probabil limitat. Există temeri că prin reducerea profitabilităţii băncii, scăderea dobânzilor va descuraja anumite tipuri de creditare", apreciază Jennifer McKeown, analist la Capital Economics.
Rata depozitelor priveşte depozitele overnight constituite de bănci la BCE. Acestea au devenit modalitatea preferată de băncile europene de a-şi adăposti banii în perioade de volatilitate extremă pe pieţele financiare.
Scăderea ratei depozitelor ar putea încuraja instituţiile de credit să ducă banii în altă parte, fie pe piaţa datoriilor de stat, fie în economia reală. După preluarea mandatului de preşedinte de către Mario Draghi, BCE a tăiat de două ori dobânda cheie, la 1,25% în noiembrie şi la 1% în decembrie.
Banca centrală a Chinei a coborât tot ieri dobânda cheie cu 0,31 puncte procentuale, la 6%, şi rata depozitelor cu 0,25 puncte, la 3%, potrivit Financial Times.
Pe de altă parte, Ba