Tot mai mulţi copii sunt lăsaţi după naştere în voia sorţii de părinţi, iar ei ajung în grija statului după ce încercările de reintegrare în familie eşuează. Cazurile de nou-născuţi abandonaţi în spital sunt în continuă creştere, alarmant fiind însă faptul că majoritatea mamelor sunt minore.
O cheamă Ariana Elena şi nu are nici două luni. S-a născut pe 17 mai 2012, iar de atunci casa ei este Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Povestea micuţei care a avut nevoie, la naştere, de o intervenţie chirurgicală de urgenţă din cauza unei malformaţii am relatat-o pe larg în numărul din 30 iunie al Gazetei de Sud. Medicii i-au salvat viaţa, dar familia nu s-a mai interesat de soarta ei.
Fetiţa stă şi acum într-un incubator, la Clinica de chirurgie, ortopedie pediatrică a spitalului şi îşi aşteaptă părinţii. De la 1,7 kilograme cât a avut la naştere, a ajuns acum la 2,1 kg. Ia în greutate, este sănătoasă şi aşteaptă să fie luată acasă. Dar nu are de cine. Vinerea trecută, medicii au reuşit să dea de mamă, care le-a promis că luni va veni cineva după fetiţă. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar spitalul a făcut referat către Protecţia Copilului, instituţie în grija căreia va ajunge micuţa Elena.
„Când află că sunt bolnavi, părinţii nu vor să mai audă de copii“
Cazul prezentat nu este însă unul singular. La Clinica de chirurgie, ortopedie pediatrică a SJU Craiova au mai existat situaţii în care nou-născuţi cu probleme medicale au fost abandonaţi în spital după ce medicii au reuşit să le salveze viaţa. „Când află că sunt bolnavi şi trebuie operaţi, părinţii nu vor să mai audă de ei. Îi abandonează pur şi simplu. Micuţii au zile, cum se spune, se fac bine, dar unii nu mai ajung la familii, ci în centrele de plasament. A fost un copil care a stat şase luni pe secţia noastră. Îi crescuseră şi dinţişorii. Pe noi ne recunoştea de părinţi. Ce să facem, ave