Agitația din mediul politic, unde au fost demarate procedurile de suspendare a președintelui României, se suprapune unui climat extern dominat de incertitudini și realitățile unei economii slabe, contribuind la creșterea aversiunii investitorilor față de țara noastră
Analistul financiar Călin Rechea spune că este stranie graba cu care noua majoritate parlamentară se aruncă într-un „Jihad politic“. „Este suspect acest sentiment de urgență la nivelul guvernului“, a declarat acesta, asemănând mișcarea din aceste zile cu celebra revoltă de pe corabia „Bounty“ de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În cazul de față însă, nava economiei românești nu se află în larg, ci este pe cale să eșueze, iar la orizont se văd stâncile.
Specialiștii contactați de Curierul Național afirmă că noile confruntări din mediul politic deja creează așteptări negative în rândul investitorilor, iar presiunile se vor resimți, în primul rând, pe cursul de schimb. Ieri, BNR a afișat un nivel de 4,4796 lei pentru un euro, însă pe parcursul ședinței valutare cotația a depășit chiar și nivelul de 4,48 lei pentru un euro, un minim istoric al monedei naționale.
Doru Lionăchescu, partener principal la Capital Partners, apreciază dezbaterea ca fiind prea temperamentală, cu un blocaj al taberelor politice într-o cacofonie de argumente juridice fără indicarea unui sens în absența cutumelor democratice. El spune că verdictul final îl vor da piețele și finanțatorii, iar acesta deja se prefigurează ca fiind negativ.
Investitorii străini - așteptați mai ceva ca americanii - nu aveau și așa motive să vină în România, iar statisticile deja indicau retrageri de capitaluri. Această criză precipită ieșirile, în măsura în care se vede că nu avem un cadru instituțional și legal stabil, spune Rechea.
O undă de șoc se propagă dinspre mediul politic spre economie. Turbulențele din mediul