Guvernul Italiei s-a reunit joi pentru a aproba un pachet legislativ de urgență pentru a reduce cheltuielile și numărul de angajați din sectorul public, fapt care, mai mult ca sigur, va provoca noi conflicte cu puternicele sindicate care au amenințat, deja, cu o grevă generală la nivel național.
Guvernul este nevoit să facă aceste reduceri pentru a nu trebui să majoreze taxa pe vânzări, altminteri el fiind nevoit să introducă această taxă în octombrie, precum și pentru a oferi ajutoare de urgență zonelor afectate de cutremur din regiunea Emilia-Romagna anunță CNBC.
Reducerea deficitului
Dacă Monti va reuși să implementeze aceste reduceri, estimate la valoarea totală de 5 miliarde de euro pentru acest an, ei vor reuși, de asemenea,să îmbunătățească situația finanțelor publice. Există îngrijorări că Italia va avea dificultăți în a-și reduce deficitul bugetar la 1,7% din produsul inter brut.
Deficitul pe primul trimestru a fost de 8% din PIB față de 7% în perioada similară a anului trecut, cea mai ridicat procent de la începutul lui 2009.
Pachetul va include tăieri ale cheltuielilor din sănătate, reducerea finanțării autorităților locale și reducerea treptată a numărului de angajați din sectorul public cu 10% și a directorilor de stat cu 20%, conform unei schițe a acestui plan citată de agenția de știri Reuters.
Înghețarea angajărilor
Planul nu include concedieri masive și va fi realizat prin înghețarea angajărilor și încurajarea pensionării anticipate. Nivelul de reduceri de slujbe din sectorul bugetar se referă la nivelul teoretic de angajări și nu la numărul de funcționari angajați în mod real, care ar putea să fie mai mic.
Unii angajați vor fi trimiși în concediu forțat pentru doi ani, primind 80% din salariu, înainte de a fi concediați sau pensionați.
Sindicatele, care s-au opus puternic refor