Mediul de afaceri local este dominat de multinaţionale şi suprasaturat de firme româneşti în domenii irelevante
Cristian Pârvan: Nu putem să contăm în economie fără industrie, fără să producem
Mediul de afaceri din România nu este dominat, ca în alte ţări, de companiile cu acţionariat majoritar românesc, multinaţionalele dictând modul în care economia naţională evoluează.
În contextul în care nu există mijloace de a impulsiona antreprenoriatul în România şi investiţiile cu capital autohton, companiile mari din străinătate domină sectoarele cele mai importante ale economiei naţionale.
Preşedintele Centrului Român de Modelare Economică (CERME), Cezar Mereuţă, explică ponderea redusă a capitalului autohton în mediul de afaceri local prin absenţa întreprinderilor româneşti din sectoarele cu oportunităţi de dezvoltare. "În ultimii ani, noile firme înregistrate de antreprenori români sunt în domenii cu bariere din punct de vedere al concurenţei, al oportunităţilor de afaceri. Citeam o analiză apărută în luna iunie în presă care spunea că în perioada 2008-2010, peste 55% din noile întreprinderi mici şi mijlocii sunt în domeniul comerţului. Încă din anii '90 am mers pe ideea să dezvoltăm serviciile şi nu vom avea nevoie de industrie. Vă spun că este cea mai mare greşeală. Cele mai mari economii se bazează pe industriile producătoare. Cel mai bun exemplu este China. Serviciile şi industria trebuie să se dezvolte în paralel", a declarat Cezar Mereuţă, în cadrul unui seminar pe tema capitalului românesc.
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, s-a pronunţat în aceeaşi direcţie dând ca exemplu două declaraţii date de ultimii doi preşedinţi francezi. "Nu putem să contăm în economie fără industrie, fără să producem. Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, spunea că "o ţară care nu produce nu are c