Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, intr-o incercare aproape disperata de stimulare a economiei. De asemenea, BCE a mai luat o decizie fara precedent: a redus rata depozitelor la zero.
Depozitele la Banca Centrala Europeana au devenit modalitatea preferata de bancile europene pentru a-si pune la adapost banii in perioade de volatilitate extrema pe pietele financiare.
Scaderea ratei dobanzilor la depozite are menirea de a incuraja institutiile de credit sa plaseze banii fie pe piata datoriilor de stat, fie in economia reala. Este vorba despre aproximativ 800 miliarede euro care sunt in acest moment in depozitele BCE.
Exista insa un mare semn de intrebare: in ce masura bancile vor fi dispuse sa riste sa finanteze state, din zona euro sau din afara ei, care sunt atinse de criza datoriilor suverane.
Majoritatea analistilor au anticipat mutarea BCE, care marcheaza un nou eveniment pentru institutie in contextul crizei financiare si stagnarii economice prelungite din zona euro.
Decizia de reducere a dobanzii vine dupa ce la summitul Consiliului European de saptamana trecuta liderii au convenit formarea unui sistem de supraveghere bancara si, de asemenea, au decis sa permita fondului permanent de salvare al zonei euro sa recapitalizeze direct bancile.
Insa analistii apreciaza ca pasul facut de BCE, desi unul urias in do¬meniul politicii monetare, va aduce putine casti¬guri pentru o eco¬no¬mie care se indreapta spre recesiune.
Analistii cred ca vorbim despre o actiune indrazneata a BCE. Dar cu un somaj in crestere si in conditii de recesiune este putin probabil ca economia sa îşi poata reveni. Pentru aceasta este nevoie de un „medicament” mai puternic.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a atras deja atentia ca economiile puter