Şeful statului încearcă să mobilizeze electoratul activ, filo-european. Aceasta e o miză mai mare chiar decât referendumul, crede Cristoiu.
Miza lui Băsescu este să creeze cadrul pentru organizarea și mobilizarea la vot a electoratului tânăr, european
Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
În 2007, Traian Băsescu nu a mers în Parlament pentru a-şi prezenta punctul de vedere. De data aceasta a venit la prezentarea solicitării de suspendare făgăduind că va fi prezent şi astăzi la dezbaterea capetelor de acuzare", constată Ion Cristoiu.
"Prin această mişcare, Traian Băsescu a intrat deja în campania pentru referendum. Ca să fiu mai precis, el şi-a început campania marţi seara prin declaraţia ţinută după evenimentele din Parlament."
Analistul observă că Traian Băsescu nu s-a adresat Parlamentului ("nici o clipă nu a fost tentat să obţină bunăvoinţa acuzatorilor"), ci electoratului. "E vorba de un electorat nu atât de dreapta cum s-a spus, ci de un electorat alcătuit dintr-o populaţie tânără, europenizată, interesată în România statului de drept."
Iniţiativa lui Băsescu e neobişnuită, crede Cristoiu, deoarece acest electorat nu are până acum nicio formă de organizare politică. "Altfel spus nicio formă care să-l scoată la vot la referendum."
Preşedintele îşi asumă două obiective greu de presupus că pot fi atinse în acelaşi timp, apreciază Ion Cristoiu: "organizarea acestui electorat şi mobilizarea sa la vot. Preşedintele ştie că de cealaltă parte, noua monstruoasă coaliţie alcătuită din PSD, PNL, UNPR şi UDMR mizează pe maşinăriile de vot ale baronilor locali."
Rezultatul referendumului va depinde exclusiv "de ieşirea la vot a unui electorat care până acum a stat acasă sau în cafenele, preferând să-şi exprime dispreţul de toată politica (pentru că aşa e trendy!)", sau să scrie pe facebook şi pe blog