Specialistul spune că va fi o vară cu temperaturi ridicate în sudul, vestul şi estul ţării.
Vom avea o vară toridă, în care valurile de căldură vor oscila, cu ploi însoţite de vijelii şi chiar grindină. Şi seceta a început să pună stăpânire peste România, mai multe zone fiind deja afectate, potrivit directorului executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Mai multe perioade caniculare vor fi în sudul, vestul şi estul aceasta, precipitaţiile vor fi sărace.
EVZ: Vom avea o vară la fel de călduroasă ca cea din 2007?
Elena Mateescu: În aceaste zile traversăm o perioadă deosebit de caldă. Nu este o vară atipică, nici zilele acestea nu sunt o excepţie. Este un val tropical care a adus acest aer cald. Din informaţiile pe care le avem de la Centrul European de Meteorologie, va fi o vară călduroasă, mai ales în zona de câmpie. Valori mai ridicate decât în mod obişnuit se vor înregistra în sudul, vestul şi estul ţării. Cel mai cald a fost în 2007, după luna iulie a nului 1961. Acum cinci ani s-au înregistrat 44,3 grade la Calafat. Putem spune că luna lui cuptor îşi intră în drepturi.
Precipitaţiile nu au fost abundente în iunie, iar de la începutul acestei luni a plouat foarte puţin. Va fi secetă?
Vor fi precipitaţii destul de reduse, mai ales în zona de câmpie. Nu este exclus să avem o ciclicitate: să avem o perioadă de instabilitate cu ploi, grindină şi apoi să vină un val de căldură tropical. Aceste fenomene sunt specifice verilor româneşti. Am avut precipitaţii reduse în luna iunie şi la fel la începutul lunii iulie. Din prognozele făcute până acum, se întrevăd precipitaţii puţine şi luna aceasta.
Care vor fi zonele unde culturile agricole ar putea fi afectate din cauza lipsei apei din sol?
Deficit de apă se înregistrează deja în sol în mai multe zone ale ţării: în Dobrogea, în