Executivul comunitar și-a exprimat îngrijorarea față de ultimele evouții din România, în special acțiunile care par să diminueze puterile efective ale instituțiilor independente, precum Curtea Constituțională, se arată într-un comunicat de presă. Purtătorul de cuvânt al Cancelariei Germaniei a avertizat că raportul de țară va cuprinde evoluţia situaţiei din România din ultimele zile.
UPDATE 3: Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a afirmat, într-un comunicat de presă, că evenimentele din România trebuie atent monitorizate.
„Trebuie să monitorizăm atent situația din România și să acționăm în cazul în care se încalcă legislația UE. În calitate de Grup Social-Democrat, avem o poziție foarte clară: Există doar o întrebare pentru noi - dacă se încalcă legile și valorile UE", a spus Swoboda, adăugând: „Dacă vom vedea încălcări ale legislației UE, vom fi primii care să ridice vocea."
UPDATE 2: Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi-a exprimat astăzi preocuparea faţă de evoluţiile din România, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
„În calitate de stat membru al Consiliului Europei, România trebuie să respecte angajamentele asumate şi standardele europene. Independenţa justiţiei, în particular a Curţii Constituţionale, constituie o condiţie indispensabilă existenţei unui stat de drept”, a precizat Mignon.
UPDATE: Deşi se anunţase iniţial că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va face declarații, la 17.30, despre situația politică din România, acest eveniment a fost scos din programul zilei.
„Statul de drept, independența sistemului judiciar sunt aspecte esențiale ale Uniunii Europene, Politica guvernamentală și acțiunile politice trebuie să respecte aceste principii și valori”, se subliniază în textul citat.
C