Dezvoltarea proprietatilor de tip brownfield (n.r.: amenajarea unei foste platforme industriala sau comerciale abandonate) nu atinge proportii mari in Romania din cauza cadrului legislativ ambiguu si incomplet, spun reprezentantii companiei americane de arhitectura, inginerie si constructii Epstein.
Multe dintre proiectele de retail anuntate in ultima perioada sunt dezvoltate pe foste platforme industriale: in Brasov, Cora si Auchan dezvolta foste zone industriale: Hidromecanica si Tractorul Brasov; in Bucuresti, NEPI in colaborare cu Benevo Capital se pregatesc pentru inceperea lucrarilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platforma Vulcan, iar in Ploiesti, AFI Europe dezvolta un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara.
“La acest moment, dezvoltarea proprietatilor de tip brownfield in Romania, nu atinge proportii mari din cauza cadrului legislativ ambiguu si incomplet. Cu toate acestea, noile centre comerciale construite pe foste platforme industriale reliefeaza faptul ca aceste proiecte devin din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatorii din Romania. In SUA si in alte tari din Europa de Vest, politicile corecte in ceea ce priveste dezvoltarile de tip brownfield au ajutat la scaderea ratei somajului, aducand cresteri ale bugetului local, imbunatatind sanatatea publica si impiedicand declinul centrelor urbane”, a declarat Randy Tharp (foto), managing director in cadrul Epstein Architecture & Engineering.
Avantaje si dezavantaje Proprietatile urbane de tip brownfield sunt de multe ori atractive pentru dezvoltatori si investitori datorita amplasamentului zonal, a utilizarii eficiente a infrastructurii existente, a accesului mult mai facil la proprietatea respectiva. Pe de alta parte, un dezvoltator poate fi de multe ori obligat sa suporte costurile de demolare a structurilor existente si eventual sa decontamineze terenul, elimin