Efortul lui Victor Ponta de a se delimita public de mazilirea preşedintelui Traian Băsescu şi, implicit, de terfelirea oricăror reguli democratice, ar fi comic, dacă n-ar fi de-a dreptul penibil.
De două luni încoace, de când a preluat guvernarea ţării, politicile macroeconomice ale Cabinetului său s-a rezumat la executarea fără crâcneală a dispoziţiilor FMI şi ale profesorului său de economie, Florin Georgescu (spun gurile rele, premierul de facto al României). Ieri, în ziua în care lui Traian Băsescu i se citea în Parlament rechizitoriul suspendării, iar parlamentarii puterii îi dădeau cuvântul ca unui deţinut de drept comun cu imperativul "Vorbeşte!", premierul a avut cea mai "responsabilă" agendă de când s-a instalat în Palatul Victoria. Şi-a programat o întâlnire cu oamenii de afaceri şi a verificat stadiul lucrărilor la autostrada Bucureşti- Ploieşti, nota bene, pentru prima oară de la instalarea în Palatul Victoria.
Şi-a întrerupt importanta şedinţă cu oamenii de afaceri când a fost vorba să dejoace o nouă tentativă a "scandalagiului " Băsescu de a perturba activitatea "celui mai cinstit guvern", cu care Dumnezeu a miluit România în aceste vremi de restrişte economică. "Cea dintâi victimă a diktaturii băsesciene" a anunţat ritos că preşedintele vrea să-l suspende pe Andrei Marga, ministrul de externe pentru care Consiliul European este totuna cu Consiliul Europei şi care trimite hârtii la Comisia Europeană, nu la Consiliul European. Şoc şi groază! Puerila dramoletă autovictimizantă şi-ar fi atins scopul dacă Marga nu s-ar fi trezit să recunoască că habar n-are despre ce vorbeşte şeful său.
Dacă n-ar fi fost de o ipocrizie fără margini, atitudinea premierului ar fi fost, poate, de lăudat. Dacă ar fi încercat să liniştească mediul economic, pieţele, să stopeze devalorizarea leului, ar fi fost un gest responsabil. Victor Ponta n