„Criza politică din România s-a adâncit vineri după ce Parlamentul de la București a votat pentru suspendarea președintelui Băsescu, în contextul criticilor internaţionale tot mai ample referitoare la ceea ce pare să fie o tentativă a Guvernului de a uzurpa puterea și de a submina tânăra democraţie a ţării”, scrie publicația americană The New York Times.
Suspendarea a fost doar primul pas printre mulți alții pe care criticii susţin că premierul Victor Ponta i-a făcut în ultimele luni pentru a-şi consolida autoritatea. Coaliţia aflată la guvernare i-a schimbat deja pe preşedinţii ambelor camere ale parlamentului - o acţiune pe care opoziţia a numit-o neconstituţională - şi l-a înlocuit pe Avocatul Poporului, care are puterea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa legislaţiei de urgenţă, notează publicația americană.
The New York Times scrie că judecătorii Curţii Constituţionale au fost ameninţaţi cu înlăturarea, deşi ulterior s-a renunţat la idee după valul de indignare internaţională stârnit. Cu toate acestea, premierul Ponta a redus puterea Curţii şi a mers mai departe cu procedura de suspendare, adaugă cotidianul american.
Urmează ca votanţii din România să decidă printr-un referendum programat la 29 iulie dacă Băsescu va rămâne sau nu preşedinte. Vineri, Comisia Europeană s-a declarat „îngrijorată în ceea ce privește evoluția situației din România", în special în ceea ce privește reducerea puterii instituțiilor independente, remarcă The New York Times. Și Berlinul s-a declarat „foarte îngrijorat" de evenimentele din România.
De asemenea, publicația amintește că Traian Băsescu, pe care îl caracterizează drept un cruciat al luptei anticorupție, dar și un personaj politic care a creat polarizare, a mai trecut printr-o astfel de situație. În 2007, când a fost suspendat prima dată, 74% din alegători s-au opus demiterii preşedintelui. @N_