Romfilatelia a emis şi a introdus în circulaţie, din data de 6 iulie, marcând astfel cea de-a XI-a reuniune a Conferinţei părţilor la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională - în special ca habitat al păsărilor acvatice (COP 11 Ramsar), emisiunea de mărci poştale „Păsări acvatice”.
Convenţia asupra zonelor umede
Convenţia asupra zonelor umede, semnată pe 2 februarie 1971, în localitatea Ramsar, Iran, rămâne în istorie ca una dintre primele mari convenţii internaţionale de importanţă semnificativă în conservarea patrimoniului natural mondial (habitatul păsărilor acvatice, fauna şi flora).
Convenţia a fost ratificată de România în anul 1991, iar Ziua Mondială a Zonelor Umede a început să fie sărbătorită, de toată lumea, din 1997, pe data de 2 februarie.
În iunie 2012, lista zonelor umede de importanţă internaţională Ramsar întruneşte peste 2.000 de zone din 162 de ţări semnatare ale Convenţiei.
În ceea ce priveşte România, pe Lista Siturilor Ramsar sunt înscrise următoarele zone: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Naţional Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureşului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa şi Lacul Techirghiol.
Cinci mărci poştale, coliţă dantelată, carton filatelic, plic prima zi
Emisiunea de mărci poştale „Păsări acvatice” conţine un carton filatelic, plicul prima zi, un întreg poştal, o coliţă dantelată şi cinci mărci poştale ilustrate.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1 leu apare prigoria (Merops apiaster), cel cu valoarea de 1,20 lei prezintă egreta mică (Egretta garzetta), timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei este ilustrat cu stârcul galben (Ardeola ralloides), pe cel cu valoarea de 8,10 lei apare gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), iar marca poştală cu valoarea de 9,10 lei prezintă pelicanul comu