Este posibil ca multi oameni de pe Pamant sa nu fi vazut Calea Lactee, galaxia in care noi traim. Calea Lactee pare sa fi fost experienta de viata a fiecarei fiinte umane, dar acum ca mare parte din omenire traieste in orase, care produc poluarea atmosferei in mod alarmant, Calea Lactee este din ce in ce mai greu si mai rar de vazut. Sursa imagine: wired.com
Calea noastra Lactee va putea fi vazuta foarte bine in urmatoarele saptamani, iar mare parte din noi va trebui sa fac un effort special pentru a o vedea.
Aceasta va necesita o perioada de timp de o ora, o ora si jumatate pentru a ajuge intr-o locatie suficient de intunecoasa, acolo unde Calea Lactee poate fi vazuta.
Mai apoi va vor mai trebui cel putin inca 20 de minute pentru ca ochii vostri sa se adapteze intunericului.
Ce veti vedea ?
Nu grupul stralucitor de stele asa cum ati vazut in fotografiile facute cu timp mare de expunere.
Calea Lactee arata ca o fasie vag luminata de luna de-a curmezisul cerului.
Ochii omului nu vor putea vedea Calea Lactee ca pe un grup individual de stele.
Nimeni nu a stiut ca ea este formata din stele pana cand Galileo nu si-a indreptat telescopul sau catre ea in anul 1609 - aceasta a fost una dintre descoperirile sale majore.
Cateva secole mai tarziu astronomii au inceput sa realizeze ca aceasta fasie de stele era de fapt versiunea locala a “nebuloasei spirala” , pe care acestia au descoperit-o pe intreg cerul.
Calea noastra Lactee explicata - Infografic
Indiciul final pentru acest puzzle a fost realizarea faptului ca stelele erau toate grupate in insule imense, numite galaxii, fiecare continand miliarde de stele.
Calea Lactee este galaxia noastra locala.
Chiar si azi, incepatorii in astronomie confunda, adeseori, cele doua intelesuri de “Cale Lactee”.
Primul dintre acela conform caruia percepem Caleea Lac