Scumpirea produselor la raft şi a facturilor sunt doar câteva consecinţe ale evoluţiei recente a cursului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Euro s-a scumpit cu nu mai puţin de 1,4% în trei zile. De la schimbarea guvernului şi până acum scumpirea a fost 2,3%, consecinţele fiind nefaste asupra economiei.
Circa jumătate din importurile româneşti sunt în euro, ceea ce înseamnă că preţul produselor de la raft poate urma aceeaşi evoluţie cu cursul.
Comercianţii ar putea tempera scumpirea doar din cauza cererii reduse. Puterea de cumpărare a românilor va fi însă, oricum, erodată, din cauza facturilor lunare, majoritatea indexate la euro.
Un leu mai slab înseamnă totodată creşterea ratelor bancare şi aduce unii români în imposibilitate de plată, ceea ce majorează restanţele băncilor.
Mulţi bancheri au spus că nivelul 4,5 lei/euro reprezintă un prag critic pentru instituţiile lor. Cu cât sunt mai mari restanţele, cu atât disponibilitatea băncilor de a împrumuta scade.
Exportatorii au de profitat din depreciere, dar numai parţial. Deşi încasează veniturile în valută, costurile de tehnologizare şi multe din plăţile făcute sunt tot în valută. "O mare parte dintre exporturi au o componentă însemnată de import. Unele au până la 80%, altele până la 60%, altele până la 20%", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
BNR, neputincioasă
Leul a atins ieri un nou minim istoric în raport cu euro: 4,5142 lei/euro. De asemenea, a înregistrat un minim istoric şi faţă de dolar: 3,6480 lei/dolar.
BNR nu a putut opri moneda din cădere: potrivit dealerilor, instituţia a vândut peste 100 de milioane de euro ca să apere leul, dar a reuşit doar să îi frâneze căderea.
La ora 17.00, un euro se tranzacţiona aproape de 4,54 lei.
Citiți și: Controlați-vă în