Programul noului guvern din Franta ar putea destabiliza economia tarii, si asa fragila, si ar putea sa transforme tara in noua victima a crizei datoriilor din zona euro, potrivit analistilor.
Desi unele elemente ale bugetului sunt laudabile, altele ar risca sa adanceasca Franta in stagnare economica sau chiar scadere, fiind nevoie de reforme serioase in aparatul de stat, mult prea mare, precum si in sistemele de asigurari sociale de sanatate si pensii, considerate mult prea generoase.
Guvernul Frantei, condus de Partidul Socialist, are puterea politica si conexiunile necesare pentru a realiza schimbari importante intr-un timp record. Pe de alta parte, ideologia partidului pare mai importanta decat logica, iar Franta s-ar putea gasi in aceeasi situatie cu vecinii sai, Italia si Spania, potrivit analistilor citati de CNN Money.
Franta, care nu prea respecta regula Uniunii Europene de a pastra un deficit bugetar de sub 3 la suta, are, in prezent, un deficit de 5,2 procente din PIB, potrivit unui audit independent. Aceasta "gaura" in buget a aparut dupa ce noul guvern a anuntat renuntarea la unele masuri de austeritate puse la cale de precedentii conducatori.
In plus, estimarile de crestere economica sunt mai proaste, noul guvern estimand doar un 0,3 la suta, in 2012, fata de 0,7%, in prognozele anterioare. Pentru 2013, de asemenea, se estimeaza o crestere economica de 1,2%, fata de 1,75%.
Partidul Socialist a castigat pe baza unei platforme electorale in care se spunea ca va reduce deficitul bugetar la zero, pana in 2017. Pentru acest lucru, ar fi necesar un deficit de maximum 4,5% din PIB in 2012, si de 3% anul viitor. Astfel, ar trebui ca guvernul sa taie inca 6 - 10 miliarde de euro din cheltuieli, in plus fata de reducerile anuntate anterior.
Totusi, pentru a acoperi gaurile din buget, guvernul