Aspectul dezolant al clădirilor din centrul Braşovului este un subiect de larg interes, în contextul în care se vorbeşte despre Braşov ca o destinaţie turistică europeană, unde arhitectura veche ar trebui să fie un o atracţie, dacă este să ne gândim şi la vecinii din Sibiu. Tema a fost abordată şi electoral, dar a fost „îngropată“.
În primăvara anului 2008, înainte de campania electorală, primarul George Scripcaru părea că a găsit soluţia să avem un centru istoric care să facă cu adevărat cinste Braşovului. „Reabilitarea totală a centrului istoric, inclusiv a faţadelor clădirilor, a fost mereu în atenţia noastră şi am încercat găsirea unor soluţii legale. Avem un proiect în derulare cu parteneri de la Bruxelles, care se află în stadiul final. Trebuie pus în ordine din punct de vedere juridic, însă am găsit o cale legală şi proiectul este aproape finalizat“, a declarat primarul George Scripcaru în16 martie 2008.
CITEŞTI ŞI: Multe clădiri din centru sunt un pericol public. Un simplu semn rezolvă situaţia?
În ceea ce priveşte strict faţadele, primarul spunea, la acea vreme, că aparatul Primăriei a inventariat deja fiecare clădire şi faţadă care trebuie reabilitate şi a alcătuit o fişă detaliată a fiecărui imobil, iar după definitivarea aspectelor de ordin legislativ, se va trece la treabă. „Am individualizat fiecare faţadă şi imobil, am identificat proprietarii, vom acţiona în funcţie de fiecare caz în parte. Scutirile de impozit sunt valabile, dar nu au dat rezultate şi trebuie să ne implicăm. Important este că am găsit soluţia. Vom rezolva în timp şi această problemă“, ne asigura atunci edilul, care susţinea şi că „proiectul de reabilitare a faţadelor a fost finalizat acum aproape doi ani. O echipă de studenţi arhitecţi a realizat întregul proiect, pe culorile pe care le-au avut cândva aceste clădiri“, a mai menţionat la acea vreme edilul.
Ren