Patriarhia Română nu intenţionează să desfiinţeze şcolile ale căror immobile îi vor fi retrocedate, se precizează într-un comunicat al instituţiei.
Astfel, în text se precizează faptul că o şcoală confesională nu înseamnă o şcoală pentru pregătirea viitorilor preoţi, ci este o şcoală similară celorlalte unităţi de învăţământ publice din România, cu aceleaşi materii de studiu. “Diferenţa constă doar în faptul că o şcoală confesională funcţionează sub patronajul Bisericii, care va avea reprezentanţi în Consiliul de administraţie pentru asigurarea unei mai bune calităţi a procesului de învăţământ, a vieţii spirituale şi decenţei profesorilor şi elevilor”, se spune în comunicat.
“Imobilele revendicate au fost edificate de la început de către Biserica Ortodoxă Română cu destinaţia şcolară, care a fost păstrată şi după confiscarea lor de către regimul comunist în anul 1948. Asigurăm pe toţi cei interesaţi că după retrocedarea acestora Bisericii, şcolile respective îşi vor păstra atât profilul actual (muzică şi artă, economic, cultură generală), cât şi corpul profesoral, iar elevii pot aparţine oricărei confesiuni creştine sau religii. Patriarhia Română se va implica în creşterea calităţii actului educaţional a tinerei generaţii pentru binele societăţii româneşti”, se mai arată în text.
Patriarhia mai menţionează faptul că în ultimii ani numeroşi părinţi şi profesori au solicitat instituţiei să se implice mai mult în dezvoltarea activităţilor educaţionale prin reluarea tradiţiei şcolilor confesionale aşa cum se întâmplă în numeroase ţări europene (Germania, Austria, Franţa, etc.), unde şcolile patronate de Biserică sunt considerate cele mai performante din punct de vedere al calităţii procesului de învăţământ. De asemenea, în Bucureşti funcţionează de mai mulţi ani şcoli confesionale patronate de alte confesiuni creştine care sunt apreciate de către p