Parlamentul României l-a suspendat vineri pe preşedintele Traian Băsescu sub pretextul că acesta şi-a depăşit atribuţiile, fiind deschisă calea pentru organizarea unui referendum în vederea demiterii, o etapă care va fi urmărită cu mare atenţie de Uniunea Europeană care doreşte respectarea statului de drept. Criza politică de la București continuă însă, scrie presa internațională. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Potrivit ziarului american New York Times, suspendarea a fost doar primul pas printre multe altele pe care vocile critice susţin că premierul Victor Ponta i-a făcut în ultimele luni pentru a-şi consolida autoritatea. Coaliţia aflată la guvernare i-a demis deja pe preşedinţii ambelor camere ale parlamentului - o acţiune pe care opoziţia a numit-o neconstituţională - şi l-a înlocuit pe Avocatul Poporului, care are puterea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa legislaţiei de urgenţă.
Judecătorii Curţii Constituţionale au fost ameninţaţi cu înlăturarea, mai scrie publicaţia amintită, deşi ulterior s-a renunţat s-a renunţat la idee după valul de indignare internaţională stârnit. Dar premierul Ponta a redus puterea Curţii şi a mers mai departe cu procedura de suspendare.
În total, 256 de senatori şi deputaţi din totalul de 432 au votat pentru suspendare, informează AFP, menţionând că este cea de-a doua procedură din istoria României postcomuniste care îl vizează din nou pe Traian Băsescu.
Suspendarea devine definitivă în cazul în care este validată în urma referendumului organizat la 29 iulie.
Partidele membre ale USL - social-democraţii (PSD), Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Conservator (PC) al cărui preşedinte-fondator, Dan Voiculescu, a fost recunoscut de justiţie în calitate de colaborator al fostei Securităţi - îi reproşează lui Traian Băsescu că şi-a însuşit atribuţiile altor instituţii şi