Inainte de a se intoarce la vapor, presedintele suspendat a pus la cale un intreg program de intoxicare a opiniei publice interne. Dar mai ales externe. Aceasta precizare are o importanta majora. Pentru ca defineste atat credibilitatea pe care domnul Traian Basescu se mai poate sprijini in randul propriilor cetateni, cat si credibilitatea de care beneficiaza in afara granitelor tarii. Iata o perspectiva care ne permite sa analizam relativ corect arsenalul care va fi utilizat in bataliareferendumului si, in acelasi timp, ne permite sa prognozam rezultatele de etapa si rezultatul final.
Nu o cercetare de piata, ci extrem de multe, facute de mai toate institutele si comandate de diverse partide ori institutii, ne demonstreaza fara echivoc o situatie aparent stranie. Traian Basescu a fost multi ani de zile o locomotiva electorala extrem de puternica pentru PDL. El a reusit sa-i mobilizeze pe cetateni in jurul acestui partid si a coalitiilor pe care le-a format in timp. In ciuda unor masuri extrem de controversate si de contestate, PDL a reusit sa stea mult timp la guvernare, bizuindu-se pe sustinerea lui Traian Basescu. Apoi, in momentul in care acest partid a inceput sa se decredibilizeze in mod accentuat, Traian Basescu a incetat aproape instantaneu sa mai fie o locomotiva. Si s-a transformat in piatra de moara. Imediat dupa ce a anuntat, erijandu-se in presedinte-jucator si preluand in mod abuziv atributii ale Executivului, scaderea salariilor si pensiilor, caderea presedintelui a devenit dramatica. Ea s-a dus mult, din ce in ce mai mult, sub cota partidului.
PDL este sustinut, in acest moment, de circa 16 la suta din electorat - acesta este, de fapt, scorul real politic in functie de numarul mandatelor adjudecate la locale -, in timp ce Traian Basescu abia-abia atinge o cota de 8 la suta. El nu mai are capacitatea de a duce in sus